Avgust_u_ Novom_Sadu

Avgust u Novom Sadu – Čarobni Mesec Nezaboravnih Događaja!

by Coolerka

Za one koji se ne nalaze na moru avgust može biti malo tužan – ali ne i ako ste u Novom Sadu!😀 Ovaj živopisni grad u Vojvodini već godinama je prava kulturna oaza i muzička meka tekom letnih meseci, s nizom fantastičnih događaja u kome svako od nas može pronaći nešto za sebe. Bez obzira jeste li avanturistički duh koji voli nove kulinarske doživljaje, ljubitelj umetnosti, ili jednostavno tražite nešto jedinstveno i nezaboravno, Novi Sad u avgustu ima mnogo toga za ponuditi.

Zaboravite na more – u ovom tekstu otkrivam 7 događaja koje ne biste smeli propustiti ukoliko ćete avgust provesti u Novom Sadu!

 1. Leto u Areni – Kad temperatura u gradu dostigne svoj vrhunac, svi putevi vode prema jednom mestu – Areni! Leto u Areni u Novom Sadu donosi mnoštvo premijera kao i nagrada za posetioce. Aktuelni i novi filmovi, poput Male sirene, Indijane Džons, Nemoguće misije, Barbi i mnogih drugih, garantuju dobru zabavu u rashlađenim salama bioskopa, a za svaka tri odgledana filma, ljubitelji sedme umetnosti na poklon dobijaju ulaznicu za akva park Petrolend.
 2. Novosadski noćni bazar 04/08/23 – Nezaboravno Noćno Putovanje Kroz Kulturu i Kreativnost!
  Ovaj jedinstveni događaj oživljava noćni život grada s neodoljivom kombinacijom rukotvorina, umetnosti, muzike i ukusne hrane.
  Novosadski noćni bazar okuplja kreativce, umetnike i male proizvođače, i nudi posetiocima nezaboravne letnje večeri uz priliku da se počaste i sebi kupe neki ručno rađen proizvod i uživaju u gastronomskim specijalitetima i dobroj zabavi. Bazar se održava svakog prvog petka u mesecu sa izuzetkom decembra kada se održava i zimski praznični Bazar.
  Bez obzira jeste li turist koji prolazi kroz ovu živopisnu metropolu ili živite u Novom Sadu, Novosadski Noćni Bazar će vas zasigurno oduševiti. Vidimo se tamo!
  Mesto održavanja: Riblja pijaca
  Kompletan program možete pogledati ovde!
 3. Novosadsko dečije leto je sjajan program namenjen deci uzrasta od 4 do 14 godina tokom letnjeg raspusta. Uz podršku više od 15 različitih institucija i organizacija, mališani će imati priliku da uživaju u obilju kreativno-edukativnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti koje će im pružiti nezaboravno iskustvo puno zabave i avanture.
  Kompletan program možete pogledati ovde!
 4. Festival uličnih svirača – Gradić fest je događaj koji okuplja umetnike iz celog sveta, kako profesionalce tako i početnike. Tradicija ovog festivala traje od 2000. godine, kada se krajem leta Novosađanima i njihovim gostima pruža neponovljivo iskustvo – Gradić fest, koji dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene na ulice grada. Festival u velikoj meri okuplja muzičare, ali i plesače, pozorišne trupe, performere i akrobate, pružajući veliku umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Programi u okviru Festivala dešavaju se istovremeno na nekoliko lokacija. Od 2016. godine, Festival se preselio u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, a od 2017. godine udružuje se sa još nekoliko festivala pod nazivom “Gradić fest” sa zajedničkim ciljem da oživi ovaj lokalitet. Novi koncept festivala, pored dosadašnjeg muzičkog i umetničkog dela, obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.
  Mesto održavanja: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave
  Kompletan program možete pogledati ovde!
 5. SalašFEST – je međunarodna turistička manifestacija koja ima za cilj da promoviše salaše kao simbol progresa u oblasti ruralnog turizma. Ova jedinstvena manifestacija povezuje salaše sa ključnim akterima u privredi i turizmu. Centralni događaj je stručna konferencija, koja na jednom mestu okuplja vlasnike salaša koji žele da se bave turizmom, eksperte iz ove oblasti, javne ličnosti, privrednike i potencijalne investitore. Manifestacija obuhvata promotivni, radni i edukativni deo, a zavr[etak je multimedijalni događaj posvećen životu na salašima Vojvodine. Organizatori na ovaj način žele da približe život na salašu, kulturne vrednosti i istoriju salaša, kao i njihov način života, kroz muziku i zabavu. Time se pojačava interesovanje posetilaca za aktivnosti salaša i njihovu ponudu.
  Mesto održavanja: Salaš Moljac, Čenej
  Kompletan program možete pogledati ovde!
 6. Velike skulpture od slameUmetnost koja osvaja svojom orginalnošću!
  Lend art festival povezuje slamu, umetnost i vatru na jedinstven način. Ova kombinacija, na prvi pogled neobična, zapravo ima duboki ritualni aspekt. Inspirisan iskonskim ritualom i zahvalnosti za žetvene plodove, festival donosi spoj tradicije i savremenog umetničkog koncepta, te se tako kreće ka ekološki osvešćenoj umetnosti.
  Tokom šestodnevne radionice, umetnici i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu će zajedno stvarati monumentalne skulpture od slame na temu Dunava. Radionice će obuhvatiti deset skulptura inspirisanih motivima flore i faune dunavsko-ravničarskog kraja, kao što su barske ptice, jeleni, konji, lale, suncokreti, bogati uzorci nošnji i vezova i drugi elementi.
  Kulminacija festivala biće spektakularno spaljivanje centralne i najveće skulpture kroz interaktivni multimedijalni performans.
  Lend art festival se već 14 godina uspešno održava, a ove godine će ponovo spojiti tradicionalne elemente sa savremenim umetničkim izrazom, dok će radionice biti prikazane u Banoštoru, u okviru programskog luka “Dunavsko more” Evropske prestonice kulture.
  Za sve posetioce koji žele da dožive ovo jedinstveno iskustvo, obezbeđen je besplatan autobuski prevoz iz Novog Sada do Banoštora i nazad. Pridružite se ovom zanimljivom događaju i doživite spoj umetnosti i prirode na potpuno nov način!
 7. Dunavski kulturni festivalu čarobnom ambijentu dvorišta palate Ilion u Sremskim Karlovcima, 13. avgusta očekuje nas Dunavski kulturni festival, deo programa Dunavsko more. Ovaj jednodnevni muzički festival donosi nezaboravan doživljaj domaće publici, predstavljajući raznolikost muzičkog spektra bendova i muzičara iz Evrope i regiona, čiju muziku obogaćuje spoj Dunava i prirode. Nastupaju muzičari koji svojom originalnom autorskom muzikom, žanrovskom mešavinom, i virtuoznim izvedbama, osvajaju srca slušalaca i prelaze granice popularnosti.

  Spremite se za nezaboravne nastupe:

  DJ Killo Killo iz Srbije (18:00 – 19:00)
  Gustafi iz Hrvatske (19:15 – 20:30)
  La Caravane Passe iz Francuske (20:45 – 22:00)
  Magnifico iz Slovenije (22:15 – 22:30)
  Pannonia Allstars Ska Orchestra iz Mađarske (23:45 – 01:00)

  Ulaz na festival je potpuno besplatan, a muzički program će vas oduševiti svojom raznolikošću i vedrinom. Dunavski kulturni festival je prilika da uživate u muzici koja prevazilazi sve granice.
  Doživite ovaj jedinstveni muzički spektakl u prelepom ambijentu Sremskih Karlovaca, i prepustite se ritmu i energiji koju donose izvođači sa ovog festivala.

Vidimo se u Novom Sadu

Ovo su samo neki od događaja koji čine da avgust proveden u Novom Sadu ostane u sećanju svima nama. Bez obzira na to da li ste stanovnik Novog Sada ili posetilac koji é samo nekoliko dana boraviti u gradu,, imate privilegiju da uživate u svim čarima koje ovaj šarmantni grad nudi. Avgust je mesec kada se Novi Sad pretvara u pravu kulturnu oazu i živopisnu muzičku scenu.

Planirajte događaje koje želite posetiti unapred i pripremite se za uživanje u jedinstvenoj atmosferi, bogatoj kulturi i nezaboravnim iskustvima u Novom Sadu, dragulju na obali Dunava!

Možda vas zanima....