javni_nastup_coolerka

Javni Nastup – Kako Pobediti Tremu

by Coolerka

“Halo seko, što je meni ovo trebalo? Kako ću ja to? Zašto baš 200 ljudi? Umreću…” S druge strane žice čujem opušten sestrin glas: “ Smiri se zašto praviš dramu, nije tako strašno? Zar je važno da li ima 20 ili 200 osoba….?”

Ovako je zvučao moj razgovor pred prvu prezentaciju koju sam trebala održati u Domu Mladih u Sarajevu….danas, nakon nekoliko desetina održanih prezentacija mogu vam reći da je sestra bila u pravu. Nije strašno kao što izgleda i tačno je 20 ili 200 ljudi u publici, sasvim je svejedno….

Verovatno ste imali priliku gledati nekoga kako nešto prezentuje, možda ste pomislili: lako je njemu jer je “rođen s tim”, prirodno je talentovan…

Sigurno je da postoje osobe koje imaju više talenta za javni nastup ali u većini slučajeva trebate imati na umu da se dobri predavači ne rađaju, oni se stvaraju!

Zašto su važne veštine prezentovanja i javnog nastupa?

U poslednjem desetljeću je porastao značaj prezentacijskih i komunikacijskih veština pri pronalaženju posla.
U devet od deset oglasa za posao koji podrazumeva rad sa ljudima, poslodavci zahtevaju da kandidati imaju razvijene prezentacijske i komunikacijske vještine. Ovakav trend će biti nastavljen i u budućnosti.
Malo sam istraživala oglase za posao, u velikom broju oglasa sam pronašla sledeće uslove:

 • Odlične veštine komunicranja i prezentovanja,
 • Izražena sposbnost javnog nastupa i prezentovanja,
 • Izražene prezentacijske i komunikacijske vještine….

Zašto su ove veštine uopšte tako važne?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan.  Bez obzira da li ste student, tražite posao ili imate vlastiti biznis i imate sva znanja ovog sveta na određenu temu, teško ćete dobiti visoku ocjnu, impresionirati potencijalnog poslodavca ili dobiti dobre poslovne ponude, ukoliko svoje znanje ne prezentujete na pravi način.

Pročitajte još: Biznis Ideje Koje Možete Pokrenuti Kod Kuće Uz Veoma Malo Ulaganja

Šta treba da sadrži dobra prezentacija?

Kada razmišljate o sadržaju prezenacije, polazna tačka je glavna poruka koju želite preneti, te osmisliti način na koji će ta poruka biti jasno i nedvosmisleno prenesena vašoj publici.

Prilikom pravljenja prezentacije uvek pokušajte da podelite celokupni saržaj na 3 glavna dela:

 1. Uvod – u kome ćete publici ukratko reći šta je ono o čemu ćete pričati
 2. Glavni deo – ispričati to
 3. Zaključak – ispričati ukratko o čemu ste pričali

Ovakva struktura prezentacije treba da bude jednostavna za praćenje, da osmislite dobre veze između ključnih delova te da se fokusurate samo na ključne stvari.

Neka svaki slajd sadrži glavne teze (od 3 do 5) o kojima ćete govoriti, jer ukoliko slajd sadrži previše teksta, publika će pokušati da ga pročita, na ovaj način će vrlo brzo izgubiti fokus i više vas neće slušati, to svakako ne želite.

Postoje različite teorije o tome koliko slajdova treba da sadrži dobra prezentacija, koliko treba da traje. Ono u čemu se svi slažu je da prezentacija ne treba da bude preduga i ukoliko je moguće da ne traje duže od 30 minuta u jednom komadu.

Ukoliko niste sigurni koliko traje vaša prezentacija, ovaj konvertor  broja riječi u minuti vam može pomoći.

Dizajn slajdova zavisi od teme koju obrađujete ali i od vaših ličnih preferencija. Preporuka je da koristite atraktivne pozadine koje ne smeju imati previše boja.
Važno je da vam svi slajdovi imaju istu pozadinu. Takođe, je važno da vodite računa da vam tekst bude vidljiv i njegova boja se mora razlikovati od pozadine prezentacije.

Besplatne PowerPoint teplejte možete preuzeti i sa interneta.

Idealno bi bilo da vaša prezentacija bude jedna logička celina, koja će kroz praktične primere, anegdote, slike, ilustracije i sl. publici  “priča priču” o temi koju obrađujete.

Na pitanja koliko slajdova treba da sadrži prezentacija, koliko teksta treba biti slajdu, koliko dugo treba trajati prezentacija odgovorio je Guy Kawasaki u postavljenom pravilu 10 – 20 – 30 koje definiše:

 • 10 slajdova je optimalan broj slajdova po prezentaciji.
 • 20 minuta je najduže vreme koliko bi prezentacija trebala trajati.
 • Veličina fonta 30 je najmanji font koji trebate koristiti

Možda vam ovo pravilo može poslužiti kao dobar orijentir ali ono što se u praksi pokazalo,  je da ne postoji tačan broj slajdova koji treba da sadrži određena prezentacija već da njihov broj zavisi od sadržaja i poruke koju želite preneti.
Isto je i sa dužinom prezentovanja i fontom koji koristite…

Vaša publika sluša vas i od vas očekuje odgovore na određenu temu, dok je prezentacija, iako važan dio, ipak  samo vizuelno pomagalo koja treba da upotpuni celu priču.

Šta je važno pre početka javnog nastupa

Detajno ste istražili  temu, uradili dobru pripremu prezentacije, ponovili x puta sve što želite reći šta je sledeće?
Večna dilema, šta obući? Koji to outfit najbolje odgovara ovoj prilici. Možda ste čuli za izreku:

Odeća pokriva ali i otkriva mnogo toga!

Ako niste sigurni šta da obučete odaberite malo formalniju odjeću, bez upadljivih modnih detalja koji bi skretali pažnju publike. Obucite se i ponašajte kao profesionalac.

Pre svakog javnog nastupa jako je važno da dođete bar pola sata pre početka, kako bi imali dovoljno vremena da pogledate I “osetite”  prostor u kome ćete govoriti, da prekontrolišete opremu koju ćete koristiti.

Ukoliko imate vremena  razmislite u kom položaju ćete se nalaziti u odnosu na publiku, vodeći računa da stanete tako da sve vidite  ali i da svi vide vas, kao i da uklonite sve barijere između vas i publike.

Ne zaboravite da prezentacijske veštine i sposobnosti javnog nastupa nisu privilegija samo posebno talentovanih osoba, svatko može održati profesionalnu prezentaciju ukoliko posveti dovoljno vremena njenoj pripremi i uvežbavanju.

Da, da i da!!!  Bez obzira kako zvuči gornja izreka, moji najbolji javni nastupi su bili kada sam najviše vremena provela vežbajući prezentaciju pred ogledalom, na terasi, u dvorištu, u toaletu (ali bukvalno ) gde god sam stigla.

javni_nastup_poslovna_zena_coolerka

Kako započeti javni nastup

Bez obzira koliko ste dobro pripremili i uvežbali prezentaciju, velika je verovatnoća da ćete zbog naleta adrenalina osećati ubrzano lupanje srca, ruke će vam se znojiti noge klecati… Ne brinite, nervoza je normalna pojava!

Pročitajte još: Šta Su Emocije – 7 Jednostavnih Načina Da Upravljate Emocijama

Prvi utisak je veoma važan a najbolje sredstvo za ostavljanje dobrog prvog utiska je osmeh. Sačekajte nekoliko sekundi, udahnite duboko i uputite iskren osmeh publici uz direktan kontakt očima.

Kada osetite da ste zadobili pažnju publike, počnite vašu prezentaciju sa nekom interesantnom anegdotom vezanom za temu, zanimljivom statistikom ili izrekom kako bi na samom početku pridobili njihove simpatije.

Imate oko 20 sekundi da privučete pažnju i samo 7 sekundi za ostavljanje prvog utiska!

U toku javnog nastupa

Onog trenutka kada zapoćnete govor, sva pažnja je usmjerena ka vama. Postoji nekoliko važnih detalja koji mogu poboljšati ili pokvariti utisak o vašem nastupu:

 • Iako šala ili neki vic može da bude odlično sredstvo za “probijanje leda” morate biti vrlo oprezni, jer je vrlo teško pronaći šalu koja odgovara kontekstu prezentacije a da pri tom ne uvredi nekoga u publici.
 • Vrlo je važno da od samog početka vaš govor bude energičan pri čemu trebate voditi računa da ne pričate prebrzo jer je to pokazatelj nervoze. Pravilno artikulišite i izgovarajte svaku reč.
  S vremena na vreme promenite ton kojim govorite jer to utiče na dinamiku prezentacije.
 • Pokušajte da ne zadržavate pogled na slajdovima, slobodno koristite pauze u toku govora
 • Uključujte publiku kada je to moguće. Pratite njihove reakcije i u skladu s tim vodite prezentaciju.
  Npr. ako primetite da se publika počela dosađivati, da im pogled luta, napravite pauzu, napravite nešto čime ćete im ponovo privući pažnju. Budite fleksibilni!
 • Ne izvinjavajte se u toku govora, ukoliko zaista niste napravili neku veliku grešku (ja sam ovo praktikovala vrlo često)
 • Održavajte kontakt očima s publikom tako da ravnomerno gledate u svim pravcima, nemojte zadržavati pogled samo na određenim osobama
 • Pazite na govor tjela  i neverbalnu komunikaciju
 • Budite svoji, duhoviti, širite pozitivnu energiju i uživajte!

Zatvaranje javnog nastupa

Na samom kraju prezentacije važno je da ne dozvolite pad dinamike, možete pozvati publiku da razmisle ili daju svoje prijedloge na određenu temu. Ukratko sumirajte sve o čemu ste govorili.

Ukoliko ste najavili da će prezentacija trajati 1 sat, obavezno završite malo ranije, ostavivši vremena za odgovore na potencijalna pitanja publike.

Svoje izlaganje završite efektnom rečenicom koja može biti neka šala, aforizam ili anegdota po kojoj će vaša prezentacija ostati upamćena.

Uvek imajte rezervni plan

Ponekad se desi da iako ste sve isplanirali nešto pođe po zlu. Laptop se u pola prezentacije ugasi, nestane baterije u projektoru, ne funkcioniše Wi-Fi….

Za ovakve nepredviđene i nepoželjne situacije uvek je dobro da imate rezervni plan. Neke od stvari koje možete uraditi:

 • Ponesite odštampanu verziju vaše prezentacije koja vam može pomoći dok tehničko osoblje ne otkloni kvar.
 • Snimite prezentaciju na USB kako bi je lako mogli preneti na drugi računar.
 • Iako organizatori imaju projektor, kao rezervni, ponesite svoj vlastiti ukoliko ga imate.
 • Unapred proverite na koje načine se možete povezati na internet.

  Iako ne možemo predvideti baš sve situacije koje mogu da se dese, ovih nekoliko saveta će vam pomoći da se osjećate sigurnije, smanjite nervozu i svoju energiju usmjrite na sadržaj i publiku.

Kako savladati strah od javnog nastupa?

Evo nekoliko jednostavnih saveta koji su meni pomogli da prevaziđem strah od javnog nastupa:

 • Odustanite od ideje da po svaku cenu morate ostaviti dobar utisak i fascinirati publiku – ovakav osećaj stvara veliki pritisak i dovodi do preplašenosti i anksioznosti. Neka vaš imperativ bude da ostavite dobar utisak ali nemojte samo o tome misliti, jer će vas ovakav pritisak dovesti do kontraproduktivnog delovanja
 • Nemojte sumnjati u svoju stručnost na osnovu nekoliko neuspeha – morate imati u vidu da se neuspesi dešavaju i najboljima. Greške tokom nastupa se dešavaju svima i ne treba ih doživeti kao katastrofu
 • Ne budite perfekcionista – Ubedite sebe da ste dovoljno dobri ali da ne morate biti savršeni, savršenstvo ne postoji!
 • Razmišljajte samo o narednom koraku – Nemojte razmišljati puno unapred, svaka naredna aktivnost je važna za sebe i maksimalno joj se posvetite.

Za kraj

Svaki javni nastup je priča za sebe ali svima je zajedničko jedno: najvažnije je da privučete i održite pažnju slušalaca.
Nakon svega o čemu smo pisali jedan savet možemo izdvojiti kao najvažnijI:

Budite svoji – ne pokušavajte kopirati nekoga jer najbolji utisak ćete ostaviti na druge ako budete ono što zaista jeste, ako svojoj publici date deo sebe!

Možda vas zanima....