keep_it_simple_stupid_coolerka

K.I.S.S. – Od Biznisa Do Privatnog Života Primenite Princip Koji “Radi”

by Coolerka

Za sve vas drage moje dame koje ste mislile da ćemo u ovom članku pisati o ljubavi, romantici i poljupcima, ovaj put ipak ne 😌! Kao neko ko vrlo često zna da zakomplikuje sebi život u mnogim situacijama, primena K.I.S.S. (Keep It Simple and Stupid) principa mi je pojednostavila mnoge stvari u svakodnevnom životu.
Bez obzira da li se suočavate sa zahtevnim poslovnim izazovima ili pokušavate da balansirate privatne obaveze, K.I.S.S. princip vam pruža ključ za efikasno i jednostavno rešavanje problema.. Ovaj princip nam pokazuje da kompleksnost često nije sinonim za uspeh, već da jednostavnost može da bude osnova za postizanje ciljeva.

Šta je K.I.S.S. princip

U svetu koji postaje sve složeniji, kada su nam inbox-i pretrpani mailovima, telefoni puni promotivnih poruka, kada nam je pažnja i koncentracija sve manja….postoji formula za jednostavnost, efikasnu komunikaciju i uspešne rezultate kako u poslovnom svetu, tako i u privatnom životu.

K.I.S.S. je akronim od “Keep it simple and straightforward” ili “Keep it simple, stupid” što bi značilo da zaboravimo na komplikovana rešenja i pojednostavimo stvari što je više moguće.

Ovaj princip se prvi put pojavio u vojnom okruženju tokom 20. veka, upotrebljen od strane američkog inženjera Kelly Johnsona, koji je bio ključna figura u razvoju raznih aviona tokom Drugog svetskog rata. Johnson je ovaj princip primenjivao u projektovanju aviona kako bi olakšao održavanje i smanjio mogućnost grešaka.

Zbog svoje upotrbljivosti K.I.S.S. princip se vrlo brzo proširio i na druge oblasti, uključujući poslovni svet, komunikaciju, marketing i dizajn i mnoge druge.

Gde se K.I.S.S. princip pokazao veoma efikasan

K.I.S.S. princip kao filozofija koja podrazumeva da se u određenim situacijama izbegavaju suvišni detalji i komplikovana rešenja, već da se fokusira na suštinske elemente i jednostavnost, ovaj princip je postao primenjiv u različitim aspektima života, a evo nekoliko oblasti gde njegova primena donosi odlične rezultate:

 • Komunikacija: U svim vidovima komunikacije, bilo da je reč o pisanju, govoru, prezentacijama ili emailovima, princip K.I.S.S. pomaže da se poruke jasno i efikasno prenesu bez nepotrebnih komplikacija. Umesto pretrpanih rečenica i komplikovanih izraza, K.I.S.S. princip podstiče na izražavanje ideja na najjednostavniji mogući način. Cilj je da se poruke lako razumeju i brzo dopru do primaoca, bez nesporazuma ili potrebe za dodatnim objašnjenjima.

Primer: Poslovni Email
Zamislite da trebate da pošaljete email kolegi u vezi sa planiranim sastankom. Umesto da nabrajate svaki sitan detalj, primenite ovaj princip na sledeći način:

Naslov: “Sastanak – Ponedeljak, 10. avgust, 15:00” Tekst: “Pozdrav,

Samo da vas obavestim da smo zakazali sastanak za ponedeljak, 10. avgust u 15:00.

Pozdrav, [Ime]

U ovom primeru, princip K.I.S.S. se primenjuje kroz jasno definisan naslov koji odmah prenosi suštinske informacije o sastanku. Tekst emaila je kratko i koncizno napisan, fokusirajući se samo na bitne informacije – datum i vreme sastanka. Ovaj pristup čini komunikaciju efikasnom, olakšava razumevanje i štedi vreme kako za pošiljaoca, tako i za primaoca emaila.

efikasna_komunikacija
 • Marketing: U kreiranju marketinških kampanja, princip K.I.S.S. omogućava stvaranje jasnih i privlačnih poruka koje brzo dopiru do ciljne publike. Umesto komplikovanih marketinških poruka koje mogu da zbune publiku, K.I.S.S. Princip promoviše jasne i pamtljive poruke koje brzo dopiru do ciljne grupe. Cilj je da se istaknu suštinske prednosti proizvoda ili usluge na način koji je lako razumljiv i privlačan.

Primer: Reklamni Plakat za Sportski Napitak
Zamislite da promovišete sportski napitak koji pruža energiju i hidrataciju. Umesto da obja[njavate tehničke detalje, primenite K.I.S.S. princip na sledeći način:

Dizajn Plakata: Na gornjem delu plakata je velika slika osobe koja se osvežava sa napitkom tokom trčanja. U donjem desnom uglu je naslov: “Više Energije, Manje Stresa!” U sredini plakata su tri tačke koje ističu osnovne prednosti: “Brza Hidratacija”, “Prirodni Sastojci” i “Poboljšava Izdržljivost”.

Ovaj primer koristi ovaj princip kroz jednostavnu i atraktivnu vizualnu prezentaciju. Slika brzo komunicira osnovnu ideju napitka – više energije tokom trčanja. Naslov ističe suštinske prednosti, dok tri tačke dodatno naglašavaju ključne karakteristike. Ovaj pristup omogućava potencijalnim kupcima da brzo shvate prednosti proizvoda, a istovremeno ostavlja snažan vizuelni utisak.

 • Dizajn: U dizajnu vizualnih elemenata kao što su logoi, web stranice, postovi na društvenim medijima ili promotivni materijali, princip K.I.S.S. vodi minimalističkom i efikasnom pristupu. Ovaj princip igra ključnu ulogu u dizajnu, čineći vizuelne elemente efikasnim i estetski privlačnim. Umesto pretrpanih i komplikovanih dizajnerskih elemenata, K.I.S.S. Princip se fokusira na minimalizam i jasnoću. Cilj je da se stvori intuitivan i privlačan dizajn koji odmah komunicira sa publikom i omogućava brzo razumevanje.

Primer: Logo za Restoran Brze Hrane Zamislite da dizajnirate logo za restoran brze hrane koji se fokusira na ukusne burgere. Umesto da napravite previše komplikovan logo, primenite K.I.S.S. Princip na sledeći način:

Dizajn Loga: Logo se sastoji od jednostavne i čiste ilustracije hamburgera sa pratećim slovima imena restorana ispod. Boje su jednostavne i primamljive – smeđa za pecivo, crvena za meso i zelena za salatu.

Ovaj primer koristi K.I.S.S. Princip kroz minimalistički dizajn koji odmah prenosi suštinsku ideju – da je restoran poznat po ukusnim burgerima. Ilustracija hamburgera i osnovne boje privlače pažnju i stvaraju vezu sa hranom. Nema suvišnih detalja koji bi odvukli pažnju, čime se postiže jasnost i lakše prepoznavanje brenda.

 • Odnosi s klijentima: U pružanju usluga i rešavanju problema klijenata, princip K.I.S.S. omogućava da se kompleksne situacije razjasne na način koji klijenti lako razumeju.
  Umesto komplikovanih i nepotrebnih poruka, primena ovog principa promoviše iskrenu i jasnu interakciju. Cilj je da se uspostavi pouzdana i otvorena komunikacija s klijentima, izbegavajući suvišne formalnosti i komplikovane informacije.

Primer: Korisnička Podrška za Tehnički Proizvod Pretpostavimo da radite u kompaniji koja proizvodi pametne uređaje za domaćinstvo. Klijent vam se obratio putem mejla s problemom vezanim za proizvod. Umesto da koristite teške tehničke termine, primenite K.I.S.S. Princip na sledeći način:

Odgovor: “Dobar dan,

Hvala vam što ste nam se obratili. Žao nam je što imate problema sa vašim pametnim uređajem. Evo jednostavnog koraka koji može da pomogne: Pokušajte da isključite uređaj iz struje na par sekundi, pa ga ponovo uključite. To često rešava manje tehničke probleme.

Ako i dalje imate problema, slobodno nas kontaktirajte i rado ćemo vam pomoći.

Srdačno, [Tvoje Ime]”

U ovom primeru, K.I.S.S. Princip se primenjuje kroz jasan i koristan odgovor koji nudi jednostavno rešenje za problem. Izbegli ste tehničke izraze, umesto toga je fokus na praktičnom koraku koji klijent može lako primeniti. Ovaj pristup stvara osećaj pouzdanosti i brige za klijenta, što doprinosi pozitivnom odnosu i zadovoljstvu korisnika.

Pročitajte još: SMART Ciljevi – Kako Efikasno Postaviti Ciljeve

 • Svakodnevni život: U međuljudskim odnosima, organizaciji dnevnih aktivnosti ili donošenju odluka, K.I.S.S. princip povećava efikasnost, podstiče jednostavnost i fokusiranje na bitne stvari. Cilj je da se svakodnevne obaveze izvršavaju sa manje stresa i većom efikasnošću.

Primer: Jutarnja Rutina Zamislite da želite da unapredite svoju jutarnju rutinu kako biste imali produktivan početak dana. Umesto da napravite dug spisak aktivnosti, primenite K.I.S.S. Princip na sledeći način:

Rutina:

 1. Buđenje u isto vreme svakog dana.
 2. Pijenje čaše vode čim ustanem.
 3. Brzo vežbanje ili istezanje 15 minuta.
 4. Tuširanje i oblačenje u već pripremljenu odeću.
 5. Doručak s jednostavnim sastojcima kao voće i žitarice.

Ovaj primer koristi K.I.S.S. Princip kroz jasno definisane korake koji se fokusiraju na najvažnije aktivnosti. Umesto da se gubi vreme u detaljima, jednostavna jutarnja rutina pruža osnovu za produktivan početak dana. Izbegavanje komplikovanih koraka čini ovu rutinu izvodljivom smanjujući stres i pružajući osećaj efikasnosti na samom početku dana.

Primena K.I.S.S. Principa u različitim oblastima, kao što su marketing, dizajn, komunikacija, odnosi s klijentima i svakodnevni život, nas podseća na moć suštine i jasnoće, pokazujući da često manje može biti više. Bez obzira uu kojim oblastima ga primenjujemo, K.I.S.S. Princip postavlja temelje za uspešne i efikasne rezultate.

U marketingu, jasne i pamtljive poruke privlače pažnju publike, dok se u dizajnu minimalizam pretvara u estetsku privlačnost. Odnosi s klijentima postaju iskreni i pouzdani kroz jednostavnu komunikaciju, dok se svakodnevni život olakšava fokusiranjem na bitno. Kroz sve ove primene, K.I.S.S. Princip nas podseća da se rešenja, ideje i koncepti često kriju u jednostavnim oblicima.

Put do uspeha je u jednostavnosti

U svetu u kome smo pretrpani informacijama, gde je vrlo često teško odvojiti važno od nevažmog, bitno od nebitnog, K.I.S.S. princip se ističe kao putokaz koji nas vodi ka jasnoći, efikasnosti i orginalnosti Od biznisa do privatnog života, njegova moć se širi kroz različite oblasti.

Tako da sledeći put kada se suočite sa komplikovanim izazovima, setite se da jednostavna rešenja najčešće daju najbolje rezultate.

Možda vas zanima....