kako_napraviti_pinjatu

Kako Napraviti Pinjatu Koja Će Oduševiti Vaše Dete (VIDEO)

by Coolerka

Kako napravit pinjatu je pitanje koje sam nedavno ukucala na Google….i nisam mogla da verujem da sam ipak popustila! 😎Svaka mama ima svoje stavove i preferencije kada je reč o organizaciji dečijih rođendana. Moja velika dilema je PINJATA i želja moje devojčice da pored suknjice od tila za princeze ima i jednu velikuuu pinjatu na svom sledećem rođendanu.

Moje dileme kada je pinjata u pitanju

Prvi razlog zašto nisam oduševljena idejom da pinjata bude sastavni dio naše rođendanske proslave jeste sigurnost dece. Brinula sam se da bi deca mogla da se povrede dok udaraju palicom ili pokušavaju da uhvate poklone koji ispadaju iz pinjate.

Drugi razlog je cena ovih šarenih konstrukcija. Moram priznati da su pinjate prilično skupe a njihova cena može varirati u zavisnosti od veličine, dizajna, složenosti izrade… Kada sam prvi put videla cenu jedne pinjate u prodavnici, jednostavno nisam mogla da poverujem. Zar zaista moram platiti toliko novca za jedan predmet koji će biti uništen za nekoliko minuta?

Nakon što sam razmislila o svojim razlozima za i protiv, shvatila sam da je pinjata za moju devojčicu simbol radosti i uzbuđenja na njenom posebnom danu i zato sam odlučila da popustim i istražim mogućnosti kako da napravimo pinjatu kod kuće. Pronašla sam mnogo ideja na internetu i odabrala jednu lijepu šarenu pinjatu čija izrada je prilično jednostavna za sve mame koje muče iste brige. Kada je sigurnost u pitanju, biću prisutna celo vreme dok traje uništenje ove šarene kreacije 🦄.

Šta je ustvari pinjata?

Ako do sada niste čul, pinjata je tradicionalna meksička zabavna igračka koja se koristi na proslavama i svečanostima, posebno na rođendanima. Obično je izrađena od papira ili kartona, oblika je lopte ili raznih drugih oblika poput životinja, voća, ili likova iz crtića. Piñata se puni slatkišima, konfetama ili malim poklonima, a zatim se obesi visoko i igrači pokušavaju razbiti je kako bi oslobodili slatkiše koji se u njoj nalaze.
Kada pinjata napokon pukne, svi se igrači natječu da pokupe slatkiše i poklone koji su ispali. To je zabavna i vesela igra koja je postala popularna širom sveta.

kako_napraviti_pinjatu_coolerka

Zašto deca vole pinjatu

Deca vole piñatu iz nekoliko razloga:

 1. Zabavna igra: Pinjata je igra koja pruža uzbuđenje i zabavu. Deca uživaju u udaranju pinjate i pokušaju da je razbiju kako bi došla do slatkiša ili poklona koji se kriju unutra. Ovo je interaktivna igra koja angažuje decu i pruža im mogućnost da pokažu svoje veštine i snagu.
 2. Iznenadni sadržaj: Slatkiši i pokloni koji se skrivaju unutar piñate predstavljaju iznenađenje za decu. Oni vole neizvesnost i uzbuđenje koje dolazi s udaranjem pinjate, ne znajući tačno šta će se nalaziti unutra. Ova iznenađenja dodatno povećavaju uzbuđenje i radost kod dece.
 3. Timski rad i zajednička igra: Pinjata često podstiče timski rad među decom. Oni se obično okupljaju oko pinjate i zajedno se nadmeću da je razbiju. Ovo promoviše saradnju, deljenje i rad u grupi. Deca uče da sarađuju i pomažu jedni drugima kako bi postigli zajednički cilj.
 4. Kreativnost i izražavanje: Deca takođe vole piñatu jer im pruža priliku da budu kreativni. Mogu izabrati ili čak sami napraviti piñatu sa željenim oblikom i dekoracijama. Ovo im omogućava da pokažu svoju maštu i izraze svoju kreativnost.

Deca obožavaju pinjate zbog njihove vizuelne privlačnosti, fizičke aktivnosti koju pružaju, iznenađenja poklona i slatkiša, socijalne interakcije i stvaranja nezaboravnih trenutaka. To su faktori koji stvaraju uzbuđenje i radost kod dece kada je pinjata u pitanju.

Kako napraviti pinjatu – korak po korak

Potreban materijali i koraci u izradu pinjate:

Potrebni materijali:

 • Balon: odaberite veliki balon koji će vam poslužiti kao osnova za piñjatu.
 • Lepljiva traka ili selotejp: koristit ćete ih za pričvršćivanje papira na balon.
 • Novinski papir: potreban vam je za izradu slojeva lepila.
 • Brašno i voda, kašika soli: ovo je osnova za izradu lepila.
 • Obojani papir ili krep papir: koristite raznobojni papir da biste ukrasili pinjatu.
 • Konopac ili vrpca: koju ćete koristit za vešanje pinjate
 • Zaštitite svoje radno područje. Pravljenje pinjate može biti malo neuredno, pa se pobrinite da sebi date dovoljno prostora za rad. Pokrijte svoj radni prostor slojevima novina ili plastičnim stolnjakom za jednokratnu upotrebu.
 • Napuhnite balon do željene veličine. Veličina će ovisiti o tome koliko veliku piñjatu želite napraviti.
 • Izradite lepilo mešanjem brašna i vode i soli dok ne dobijete konzistenciju sličnu gustoj pastI. Ovo će biti lepilo koje će vam pomoći pri lepljenju slojeva papira na balon.
Kako_napraviti_pinjatu_korak2
Source: Wiki How
 • Narežite novinski papir na trake ili male komadiće.
Kako_napraviti_pinjatu_korak2
Source: Wiki How
 • Umočite komade novinskog papira u pripremljeno ljepilo i zatim ih nanesite na balon. Nastavite nanositi slojeve papira, preklapajući ih, sve dok ne prekrijete cijeli balon.
 • Ostavite pinjatu da se potpuno osuši. To može potrajati nekoliko sati ili preko noći, ovisno o uvjetima sušenja.
 • Nakon što se pinjata potpuno osuši, pričvrstite konop ili vrpcu na vrh balona. To će vam omogućiti da je objesite.
kako_napraviti_pinjatu_korak3
Source: Wiki How
 • Obojite pinjatu. Koristite jednu boju da biste izgladili papir i napravili ravnu površinu. Ne mora biti posebno dobro ofarbano, dovoljno da prekrije papir. Odaberite boju koja odgovara ukrasima koje ćete dodati ili da odgovara životinji ili liku u koji pretvarate svoju pinjatu.
kako_napraviti_pinjatu_korak4
Source: Wiki How
 • Ukrasite pinjatu krep papirom ili obojenim papirom. Izrežite trake, cvetiće ili bilo koji drugi oblik koji želite, i zalijepite ih na pinjatu.
kako_napraviti_pinjatu_korak5
Source: Wiki How
 • Izrežite rupu za slatkiše i napunite pinjatu
kako_napraviti_pinjatu_korak6
Source: Wiki How
 • Pokrijte rupu. Zalepite malo krep papira na vrh rupe ili koristite traku za maskiranje.
 • Obesite pinjatu. Vežite komad kanapa, trake ili užeta za petlju koju ste napravili i pričvrstite pinjatu za šta god želite da je obesite.

Vaša pinjata je spremna za rođendansku proslavu 😀😃😃

kako_napraviti_pinjatu_korak7
Source: Wiki How

Kako napraviti pinjatu – VIDEO

Ukoliko vam je lakše, u nastavku članka se nalazi video u kome su detaljno objašnjeni svi navedeni koraci:

Ponekad je dobro popustiti…

Iako sam bila skeptična prema pinjatatama, izrada pinjate za rođendan moje devojčice pokazala mi je da je vrlo često dobro razmisliti dva puta, popustiti.

Sada, kada razmišljam, shvatam da je izrada pinjate imala mnogo više prednosti nego što sam mislila. Osim što smo uštedeli novac, imali smo jedno jako zabavno popodne sa našom devojčicom kroz ovu kreativnu, zajedničku aktivnost. Pinjata je unela posebnu radost i uzbuđenje na rođendanskoj proslavi, a iznenađenje i sreća na licima dece dok su kupili slatkiše, su neprocenjivi.

Upravo zato, bez obzira na svoje dileme i negodovanja prema pinjatama, preporučujem vam da razmislite o izradi jedne ovakve pinjate kod kuće za sledeću rođendansku proslavu vašeg deteta.. Neka to bude prilika da se povežete sa svojom decom, izrazite svoju kreativnost i stvorite nezaboravne trenutke za celu porodicu.

Možda vas zanima....