kako_optimizovati_blog_post

Kako Optimizovati Blog Članak Kao Seo Profesionalac

by Coolerka

Često se dešava da prilikom istraživanja različitih sajtova/blogova vidimo veoma lep dizajn, sadržaj koji se čini vrlo zanimljiv ali u trenutku kada proverimo SEO metrike tog bloga ili vebsajta vidimo da su one dosta loše. Šta znače loše SEO metrike? Pre svega mala organska posećenost, mali broj backlinkova, visok bounce rate (procenat korisnika koji su posetili jednu stranicu na sajtu i zatim ga napustili bez dalje interakcije), loš DR sajta (Domain rating je metrika koja ocenjuje kvalitet i snagu domene) i mnogi drugi.

Ovo nas dovodi do zaključka da nije dovoljno imati lep vebsajt, napisati kvalitetan blog članak, važno je osigurati da taj članak dođe do vaših čitalaca.

U ovom tekstu, donosimo 7 jednostavnih saveta koji će vam pomoći da optimizujete blog postove za SEO kao profesionalac. 

Šta je SEO optimizacija

Jednostavno rečeno, putem SEO (Search Engine Optimization) optimizacije pokušavamo da se “svidimo” internet pretraživačima, pre svega Googlu! To znači da korištenjem različitih tehnika, alata i strategija optimizujemo sadržaj koji pišemo na blogu i strukturu sajta kako bi povećali njegovu relevantnost za tražene ključne reči i time postigli bolju poziciju na Guglu.
SEO je kontinuirani proces poboljšanja vidljivosti i rangiranja sajta u organskim (neplaćenim) rezultatima pretraživača.

Zašto je važno optimizovati blog članak za SEO?

Dovoljno je reći da ukoliko ne optimizujemo naš članak za pretraživače, bez obzira koliko smo vremena i truda uložili da članak bude kvalitetan i koristan za naše čitaoce, velika je verovatnoća da će ga pročitati samo nekoliko posetioca koji su sasvim slučajno naleteli na njega,

SEO optimizacija će vam između ostalog pomoći da se fokusirate na ključne riječi koje su relevantne za vaš sadržaj, na ovaj način ćete se fokusurati na važne teme i poboljšati kvalitet vašeg sadržaja.

Ako se ipak dvoumite i razmišljate da li da optimizujete naredni članak koji budete pisali, ove statistike bi vam mogle pomoći da otklonite nedoumice 😀:

 • 68% online iskustava svih korisnika počinje s internet pretraživačom. (BrightEdge)
 • Samo 0,63% korisnika klikne na rezultate na drugoj stranici Google-a
 • 53,3% ukupnog prometa na vebsajtu dolazi putem organskog pretraživanja. (BrightEdge)
 • Čak 92,96% globalnih poseta dolazi s Google pretraživanja, Google slika… (SparkToro)
 • 60% vlasnika on-line shopova kaže da su organske posete njihov najkvalitetniji izvor potencijalnih kupaca. (HubSpot)

Ukratko, neplaćene (organske) posete koje dolaze preko Google-a ali i ostalih pretraživača su najkvalitetniji i najeftiniji izvor saobraćaja na vašem blogu. 

Kako optimizovati blog članak za SEO?

Osnovni cilj svakog internet pretraživača je da krajnjem korisniku isporuči najrelevantniju informaciju u što kraćem vremenu. Zato je važno da prilkom pisanja sledećeg blog članka primenite ovih 7 jednostavnih saveta kako biste osigurali da Google prepozna vaš sadržaj i pozicionira ga što bolje u rezultatima pretrage (SERP).

1. Planirajte svoj sadržaj pravilnim istraživanjem ključnih riječi

Mnogi početnici na osnovu pretpostavki odlučuju o kojim temama će pisati, koriste svoju intuiciju i veruju  da će korisnici biti zainteresovani za određeni sadržaj. 

Preporučujemo da koristite alate za istraživanje ključnih reči kao što su SEMRush ili Ahrefs. Ovi alati nude detaljne podatke o ključnim rečima, analizu konkurencije, praćenje položaja ključnih riječi i mnogo drugih korisnih informacija.

Jako je važno da razumete potrebe i namere vaše ciljne publike. Pokušajte shvatiti što vaša ciljna publika traži na internetu i koje ključne riječi koristi kako bi pronašla relevantan sadržaj.
Npr. ako pišete blog o uzgoju cveća, želećete da ako neko ukuca u Gugl “Cveće za dvorište” dođe do vašeg bloga. Zato je važno da imate u vidu ključne reči kada pišete svaki tekst, one će biti različite u zavisnosti o čemu u tom članku pišete.

2. Kreirajte kvalitetan sadržaj, koristan za vaše čitaoce

Kako bi vaš blog članak bio sveobuhvatan i koristan važno je da se fokusirate na potrebe vaše ciljne grupe čitalaca, da odgovorite na njihova pitanja i da rešite njihove dileme.

Sadržaj mora biti kvalitetan i usmeren prema potrebama i interesima vaših čitaoca. Razmislite o tome koje bi informacije mogle biti korisne i vredne za njih. Ilustrirajte svoje ideje primerima kako bi vaš članak bio jasniji i praktičniji.

Važno je da koristite jednostavan i razumljiv stil pisanja kako bi vaš članak bio dostupan što većem broju čitalaca.

3. Napišite privlačan naslov članka

Naslov je jedan od najvažnijih delova teksta na blogu jer upravo on čitaocima pruža prvi utisak o sadržaju, na osnovu naslova posetilac odlučuje hoće li pročitati članak ili ne. Evo nekoliko saveta kako napisati privlačan naslov:

Studije su pokazale da korisnici troše manje od sekunde da bi odlučili žele li ostati na stranici ili otići.

 • Budite precizni i kratki: naslov bi trebao biti kratki i jasan, a ujedno i precizno opisati o čemu se radi u članku.
 • Koristite brojeve: naslovi koji uključuju brojeve često su popularni jer čitaoci imaju utisak da je članak informativan i lako čitljiv.
 • Uključite ključnu riječ: bilo bi dobro da ključna reč bude na početku naslova ako je to moguće
 • Budite kreativni: razmislite o neobičnom pristupu i napišite naslov koji će se razlikovati od ostalih i privući pažnju čitaoca.
 • Koristite upitne rečenice: upitne rečenice mogu biti privlačne jer bude znatiželju čitaoca i motivišu ih na dalje čitanje.
 • Postoji nekoliko formula za pisanje privlačnih naslova. Onaj koji i dalje radi zove se EMV ili emocionalna marketinška vrijednost.
 • Ova formula preporučuje korištenje  riječi koje pokreću određenu emociju kod potencijalnih kupaca. Postoje online alati kao što je EMV naslov Analyzer koji vam pomažu izračunati EMV rezultat vašeg naslova.
 • Optimalno bi bilo da dužina naslova ne prelazi 64 karaktera, uključujući i razmake.

4. Dodajte meta opis na svoj blog članak

Meta opis treba da predstavlja kratak sažetak informacija o onome što korisnici mogu očekivati da će pronaći u vašem članku. Svaka stranica na sajtu treba imati svoj meta opis jer su i članci i sadržaji na sajtu različiti. Ukoliko je moguće uključite “poziv na akciju” i dajte čitaocima jasnu poruku šta se od njih očekuje i koju korist oni imaju od toga. Dužina Meta opisa treba da bude između 150 i 160 karaktera, uključujući razmake.

meta_naslov_i_opis_coolerka

5. Interno linkovanje unutar bloga

Interno linkovanje je važan faktor u optimizaciji vebsajta iz više razloga:

– Pomažu pretraživačima da razumeju strukturu vašeg vebajta
– Ukazuju na vrednost pojedine stranice
– Pomažu čitaocima u kretanju vašim vebsajtom

Internim linkovanjem možete povezati različite blog članke na vaem veb sajtui kako bi obezbedili najbolje korisničko iskustvo za vaše čitaoce.

Nakon određenog vremena, imat ćete dovoljno sadržaja koji želite da korisnici pročitaju. Pomoću internog linkovanja možete svoje nove čitaoce da preusmerite na vaše starije relevantne članke.
Unutrašnje linkovanje je sjajan način za razvijanje kontekstualnog odnosa između novih i starih tekstova. Također vam omogućava da produžite vrednost vašim starijim tekstovima

Važno je da ne preterate sa postavljanjem internih linkova što znači da postavite samo relevantne interne linkove, koji su korisni čitaocu jer pružaju više informacija ili vode do stranica koje su sledeći logičan korak u njegovom kretanju kroz vaš sajt.

Npr. Ako pišete članak o “Najpopularnija vrsta pasa u Srbiji” i unutar teksta nabrajate vrste pasa i pominjete pudlice kao jednu od omiljenih vrsta, onda bi anchor tekst bio “pudlice” i može da vodi na članak u kome pišete na temu “Pudlica je Omiljena Vrsta Psa – Evo i Zašto!”

seo_coolerka

6. Koristite naslove, podnaslove i paragrafe

Čitljivost je važan faktor koji utiče na pozicioniranje teksta na internet pretraživačima, jer članci koji se lakše čitaju bolje se pozicioniraju od članaka koji nisu prilagođeni korisniku. S druge strane, dobro strukturiran članak olakšava pronalaženje informacija čitataocima, pomaže im da se fokusiraju na ključne delove teksta i poboljšava njihovo razumevanje i pamćenje sadržaja.

Naslovi, podnaslovi i paragrafi su važni elementi prilikom pisanja blog članaka iz nekoliko razloga. Prvo, oni pomažu korisnicima da lakše pregledaju sadržaj i pronađu informacije koje su im potrebne. Drugo, dobro strukturirani naslovi i podnaslovi pomažu pretraživačima da bolje razumemeju o čemu se radi na vašem veb sajtu, što može poboljšati njegovo rangiranje.

Prilikom pisanja blog članka, važno je koristiti različite nivoe naslova i podnaslova kako bi struktura vašeg članka bila jasnija. Najbolja praksa je da koristite H1 naslov za glavni naslov, H2 naslove za podnaslove koji se odnose na glavni naslov, a zatim H3 naslove za još manje podnaslove.

Paragrafe koristite kako biste razdvojili različite teme i izbegli prenatrpanost teksta.

7. Dodajte slike, videozapise, infografike u vaš članak

Internet pretraživači  rangiraju sadržaj prema njihovoj relevantnosti i privlačnosti samog teksta. Slike i videozapisi mnogo su privlačniji i zanimljiviji za čitaoce od običnog teksta. 

Čitaoci često bolje pamte informacije koje su vizualno predstavljene, pa im korištenje vizualnog sadržaja može pomoći da bolje razumeju i zapamte sadržaj.

Vrlo često vizualni sadržaj može pomoći u objašnjavanju složenih ideja i koncepata. Ponekad je teško objasniti nešto samo rečima, ali dodavanje slike ili infografike može pomoći u prikazu i objašnjavanju ideje na jednostavniji i razumljiviji način. Videozapisi mogu biti posebno korisni za demonstraciju postupka ili korištenje proizvoda.

Kada je u pitanju optimizovanje članka za pretraživače, korištenjem orginalnih slika uz relevantne naslove i alt tagove, poboljšaće optimizaciju članka ali i povećati njegovu vidljivost na pretraživačima.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da svoje blog članke optimizujete kao profesionalac!
Ukoliko ipak želite detaljnije naučiti kako da optimizujete sadržaj na Vašem vebsajtu onda je SEO škola pravo mesto za Vas!

Možda vas zanima....