coolerka_bela_pudlica

Pudlica Je Princeze Među Psima – Sve Što Trebate Znati O Njima

by Coolerka

Pudlice su elegantna, inteligentna i energična pseća rasa koja je popularna među vlasnicima pasa širom sveta. U ovom blog postu, istražićemo neke od glavnih karakteristika pudlica, najpoznatije vrste pudlica, najčešće bolesti, omiljenu hranu, savete o nezi pudlica, koliko koštaju, ideje za oblačenje pudlica i još mnogo toga.

Pudlice su verovatno jedna od najelegantnijih i najponosnijih pasmina na svetu. Skladnih proporcija, elegantnog hoda i kovrdžave dlake, koja može biti spletena u najrazličitije frizure, daju pudlici veličanstven izgled.

Poreklo pudlice

Pudlice su rasa pasa koja potiče iz Nemačke, iako se njihovo tačno poreklo ne može sa sigurnošću utvrditi. Veruje se da su pudlice potekle od više rasa pasa, uključujući vodenog psa, terijera i francuskog pudla.

Prve pudlice su se pojavile u Nemačkoj u 15. veku, a bile su korišćene kao psi za lov na vodenu divljač. Naziv “pudla” dolazi od nemačke reči “pudeln”, što znači “plivati u vodi”. Kasnije, pudlice su se koristile kao psi za pratnju i čuvanje, a postale su popularne kao kućni ljubimci među plemićima u Francuskoj tokom 18. i 19. veka.

Iako se pudlice ne smatraju jednom od najstarijih rasa pasa, njihov dug i zanimljiv istorijat čini ih jednom od najprepoznatljivijih i najvoljenijih rasa pasa danas.

Zašto su pudlice popularna rasa pasa?

Pudlice su popularna rasa pasa iz mnogo razloga:

Prvo, pudle su inteligentni psi koji su poznati po svojoj sposobnosti da brzo uče i lako se obučavaju.

Pudlice su poznate po svom prelepom krznu koje je kovrdžavo ili talasasto. Postoje razne boje krzna pudle, uključujući belu, crnu, crvenu, smeđu, sivu i druge, što omogućava vlasnicima da izaberu psa koji odgovara njihovom ukusu.

Ova vrsta pasa je prijateljski raspoložena i često posvećena svojim vlasnicima. Lako se vezuju za ljude i uživaju u njihovom društvu.

Pudlice su opštepoznate po svojoj ljupkosti i sposobnosti da zabave ljude. Bilo da se radi o šetnji parkom ili igri u dvorištu, pudle su uvek spremne za igru i zabavu.

Kratak pregled osnovnih karakteristika pudlica

Pol
Muški i ženski
Težinaod 3kg do 30 kg
VisinaStandardne pudlica: od 45cm do 60cm
Srednja pudlica: od 35 cm do 45cm
Patuljaste pudlica: od 28cm do 35cm
Toy pudlica: od 24 cm do 28 cm
Životni vek12 do 15 godina
Zahtevi za vježbanjem>30 minuta/dan
Sklonost slinjenjuNiska
Sklonost hrkanjuNiska
Sklonost lajanjuUmerena
Potreba za društvom/pažnjomVisoka

Najpopularnije vrste pudlica u Srbiji

Istraživali smo koje su to vrste pudlica najpopularnije u Srbiji te vam u nastavku teksta donosimo osnovne karakteristike ovih vrsta:

Kraljevska pudlica

Takođe poznata kao Standardna pudla, je jedna od najvećih vrsta pudle. Njihova visina se kreće između 45 i 60 cm i teže između 20 i 32 kg. Kraljevska pudlica ima kovrdžavu dlaku koja dolazi u različitim bojama, uključujući crnu, belu, smeđu, sivu i druge.
Ovo su inteligentni psi koji su poznati po svojoj poslušnosti i lakoći u obuci. Kraljevske pudle su vrlo aktivne i vole da se igraju, pa im je potrebno dosta vežbanja i stimulacije. Oni su takođe prijateljski raspoloženi psi i često su posvećeni svojim vlasnicima.
Kraljevske pudle se često koriste za razne aktivnosti, poput poslušnosti, agilitija i lova. Ova rasa je takođe popularna kao kućni ljubimac zbog svog privlačnog izgleda i zabavne prirode.

Crvena pudlica

Crvena pudlica je jedna od vrsti pudlica koja se odlikuje predivnom crvenom bojom dlake. Postoje tri veličine crvenih pudlica – standardna, minijaturna i toy. Ova rasa pasa je vrlo inteligentna i poslušna, i zato ih je prilično lako trenirati.

Crvene pudle su energični psi i vole da budu aktivni, tako da im je potrebno redovno vežbanje i stimulacija. Ova rasa je poznata po svojoj vernosti i ljubaznosti prema svojim vlasnicima.

Crvene pudle su takođe jedna od rasa koja se često koristi u raznim takmičenjima, poput poslušnosti i agilitija. Njihova svilenkasta dlaka zahteva dosta nege, a posebno je važno redovno četkanje kako bi se sprečile zapetljaje i matiranje dlake.

Uz pravilnu negu i obuku, crvena pudlica je sjajan izbor za porodicu ili kao kućni ljubimac za pojedinca.

coolerka_crvema_pudlica
Izvor: Freepik.com

Mini pudlica

Mini pudlica je jedna od tri veličine pudlica, zajedno sa standardnom i toy pudlom. Mini pudle su visoke između 28 i 35 cm i teže između 4 i 6 kg.

Kao i druge vrste pudlica, mini pudle su vrlo inteligentni psi i lako se obučavaju. Oni su energični i vole da se igraju, pa im je potrebno dosta vežbanja i stimulacije kako bi ostali zdravi i srećni.

Mini pudle su takođe poznate po svojoj vernosti i naklonosti prema svojim vlasnicima, što ih čini izvrsnim izborom za porodičnog ljubimca. Ova rasa je takođe popularna zbog svoje nepropusne i kovrdžave dlake, što znači da im ne pada dlaka u velikim količinama i da su odgovarajući za osobe sa alergijama.

Dlaka mini pudle zahteva dosta nege i redovno četkanje kako bi se izbegli zapetljaji i matiranje dlake. Ova rasa ima različite boje dlake, uključujući belu, crnu, smeđu, sivu, bež i drugo. Mini pudle su odličan izbor za ljude koji žive u manjim stanovima ili za one koji vole manje pse.

Toy pudlica

Toy pudlica je najmanja varijanta pudle i spada u kategoriju malih pasa. Ova rasa je visoka između 24 i 28 cm i teška između 2 i 4 kg.

Toy pudle su poznate po svojoj inteligenciji, živahnosti i veselosti, a često se koriste i kao psi za terapiju. Ove pudle su odličan izbor za stanovnike gradova, jer su mali i mogu se lako držati u stanu ili kući.

Dlaka toy pudle je kovrdžava i nepropusna, što znači da ne opada u velikim količinama i da su pogodni za osobe sa alergijama. Ova rasa dolazi u različitim bojama, uključujući belu, crnu, smeđu, sivu i drugo.

Kao i ostale vrste pudlica, toy pudle su veoma inteligentne i lake za treniranje. Ove pudle su takođe vrlo naklonjene svojim vlasnicima i vole pažnju. Međutim, kao i sa svim psima, potrebno je posvetiti vreme i pažnju obuci i socijalizaciji kako bi bili dobroćudni i društveni.

Toy pudle takođe treba redovno održavanje dlake, uključujući češljanje i šišanje, kako bi se izbeglo matiranje i zapetljavanje dlake.

Crna pudlica

Crna pudla je jedna od najpopularnijih boja pudli. Ova rasa pasa poznata je po svom elegantnom izgledu i inteligenciji. Dlaka crne pudle je kovrdžava i meka na dodir, a ne linja se, što je čini savršenim izborom za osobe koje imaju problema sa alergijama.

Crne pudle su visoke između 45 i 60 cm i teške između 20 i 32 kg, što ih čini srednjim psima. Ove pudle su aktivne, živahne i inteligentne, a takođe su i vrlo društvene i vole pažnju svojih vlasnika.

Crna pudla je poznata po svojoj sposobnosti da se lako trenira i uči nove trikove i naredbe. Ove pudle su veoma pametne i žele da udovolje svojim vlasnicima, što ih čini savršenim izborom za ljude koji žele da imaju psa koji će biti poslušan i društven.

Kao i sa svim psima, potrebno je posvetiti vreme i pažnju obuci i socijalizaciji crne pudle kako bi bila dobroćudna i društvena. Ova rasa je takođe sklona nekim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kuka, progresivnu atrofiju mrežnjače i sljepoću u starijoj dobi.

Francuska pudlica

Francuska pudlica, poznata i kao Caniche Francais, je rasa pasa koja potiče iz Francuske. Ova rasa je slična ostalim pudlama, ali se razlikuje po svom karakterističnom “puhastom” izgledu i ušima koje visoko stoje.

Francuske pudle su visoke između 30 i 45 cm i teže između 7 i 13 kg, što ih čini malim do srednjim psima. Ove pudle su vrlo inteligentne, živahne i društvene, što ih čini savršenim ljubimcima za porodice i osobe koje vole aktivnosti na otvorenom.

Ova rasa je sklona nekim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, displaziju kuka i kataraktu, tako da je važno pratiti zdravlje vaše pudle i redovno je voditi kod veterinara.

Francuska pudla je poznata po svojoj sposobnosti da se lako trenira i uči nove trikove i naredbe. Ove pudle su veoma pametne i žele da udovolje svojim vlasnicima, što ih čini savršenim izborom za ljude koji žele da imaju poslušnog i društvenog psa.

Sve u svemu, svaka od navedenih rasa pudlica je veoma popularna zbog svoje privlačne pojave, inteligencije, poslušnosti, prijateljskog temperamenta i zabavne prirode.

Ishrana pudlica

Pudlice su inteligentne i živahne pseće rase koje zahtevaju odgovarajuću ishranu kako bi ostale zdrave i sretne. Evo nekoliko saveta za ishranu pudlica:

 1. Visokokvalitetna hrana: Hrana za pudlice treba da bude visokokvalitetna i bogata hranljivim materijama. Birajte hranu koja je napravljena od prirodnih sastojaka i bez štetnih aditiva.
 2. Prilagođavanje ishrane: Pudlice su različitih veličina i imaju različite potrebe za hranljivim materijama. Zato je važno da prilagodite ishranu vašoj pudlici prema njenim individualnim potrebama.
 3. Hranjenje u odgovarajućim vremenskim intervalima: Pudlice bi trebalo da se hrane u redovnim intervalima kako bi održale svoju energiju i zdravlje. Obično se preporučuje da se pudlice hrane dva do tri puta dnevno.
 4. Dosta vode: Pudlice bi trebalo da imaju pristup dovoljnoj količini sveže vode tokom dana.
 5. Ograničavanje poslastica: Iako su pudlice slatki psi i vole poslastice, treba ograničiti njihovu upotrebu. Previše poslastica može dovesti do prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema.
 6. Konsultujte veterinara: Uvek je važno konsultovati veterinara o ishrani vaše pudlice i o bilo kojim posebnim potrebama koje vaš ljubimac može imati.

Kako negovati pudlicu?

Pudlice zahtevaju redovnu negu kako bi se održale njihove kovrdžave dlake. Preporučuje se redovno četkanje i kupanje jednom do dva puta mesečno. Osim toga, trebalo bi redovno održavati higijenu ušiju i očiju pudlice, kao i čistiti zube i desni kako bi se sprečio nakupljanje kamenca.

Pudlice su takođe vrlo aktivne pasmine koje zahtevaju redovnu fizičku aktivnost. Preporučuje se najmanje 30 minuta šetnje ili igre na dan kako bi pudlice ostale zdrave i srećne. Osim toga, trebalo bi ih redovno voditi veterinaru na rutinske preglede i vakcinacije kako bi se sprečile bolesti.

Najčešće bolesti pudlica

Pudlice su generalno zdrave rase pasa, ali, kao i svaka druga rasa, podložne su određenim zdravstvenim problemima. Najčešće bolesti kod pudlica su:

 1. Katarakta: To je bolest oka koja dovodi do zamagljenja očnog sočiva, što može dovesti do slepila.
 2. Displazija kuka: Ovo je urođena abnormalnost u razvoju kuka koja može dovesti do bola i smanjene pokretljivosti.
 3. Epilepsija: Ovo je neurološki poremećaj koji može dovesti do napada.
 4. Bolest srca: Pudlice su sklonije razvoju srčanih problema, uključujući kongestivnu srčanu insuficijenciju.
 5. Kožni problemi: Pudlice mogu patiti od kožnih alergija, dermatitisa i drugih kožnih problema.
 6. Bubrežni problemi: Pudlice su podložne razvoju bubrežnih problema, uključujući bubrežnu insuficijenciju.
 7. Šećerna bolest: Pudlice su sklonije razvoju dijabetesa, što može dovesti do problema sa metabolizmom šećera u krvi.

Kao vlasnik pudlice, važno je redovno voditi svog ljubimca veterinaru i pratiti njegovo zdravlje kako bi se otkrili eventualni zdravstveni problemi u ranoj fazi i sprečili ozbiljni zdravstveni problemi u budućnosti.

Ponašanje, edukacija i trening pudlica

Pudlice su inteligentne, živahne i poslušne rase pasa, što ih čini idealnim za treniranje i obuku. Međutim, kao i kod bilo koje rase, trening i obuka pudlica zahtevaju strpljenje, doslednost i ljubav.

Jedan od ključnih faktora uspešne obuke pudlice je početak u ranoj dobi. Uzimajući u obzir da su pudlice vrlo inteligentne, važno je započeti obuku dok su još štenci, dok je njihov um najprihvatljiviji za učenje.

Pudlice se mogu trenirati za razne zadatke, uključujući socijalizaciju sa drugim psima i ljudima, osnovnu poslušnost, izvođenje trikova, pa čak i takmičenje u različitim disciplinama, poput poslušnosti i izložbenih prikaza.

Jedna od važnih stvari kod treninga pudlice je njihova redovna socijalizacija. Pudlice su vrlo društvene životinje i sklone su stvaranju veze sa svojim vlasnikom. Međutim, mogu postati nervozne i uplašene u društvu drugih ljudi i pasa ako nisu naviknute na to.

Konačno, važno je naglasiti da se obuka i trening pudlica razlikuje u zavisnosti od veličine rase i određenih karakteristika pojedinog psa. Stoga je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom za pseću obuku kako bi se osiguralo da se pruži najbolja obuka za vašu pudlicu.

Ideje za oblačenje pudlica

Pudlice su poznate po svom elegantnom izgledu, a oblačenje pudlica može dodati poseban dodir njihovom izgledu. Mnogi vlasnici pudlica vole da oblače svoje kućne ljubimce u različite stilove, od klasičnih kaputa do kostima za praznike. Međutim, važno je zapamtiti da pudlice već imaju gustu dlaku koja ih štiti od hladnoće, tako da oblačenje pudlice ne bi trebalo da bude neophodno u svim situacijama

Pudlica – cena

Cena pudlica u Srbiji varira u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su pedigre, veličina, boja i kvalitet krzna. Međutim, prosečna cena šteneta pudlice u Srbiji se kreće između 500 i 1500 evra.

Uz to, cena pudlica takođe zavisi od uzgajivačnice kod koje kupujete štene. Neke uzgajivačnice uzgajaju pudlice visokog kvaliteta i uzimaju veće cene za svoje štenad, dok druge mogu prodavati štenad po nižim cenama.

Takođe, treba napomenuti da je važno odabrati pouzdanog uzgajivača koji se brine o dobrobiti i zdravlju svojih pasa, a ne samo o prodaji štenaca po visokoj ceni.

Odgovor na pitanje: Zašto je pudlica omiljena vrsta pasa?

Na kraju možemo zaklučiti da je pudlica omiljena vrsta pasa iz više razloga:

Prvo, pudlice su veoma inteligentne i lako se obučavaju, što ih čini idealnim kućnim ljubimcima. Takođe su izuzetno društvene i vole da budu u blizini svojih vlasnika. Ova vrsta pasa ima i veliki raspon veličina, od malih pudlica do velikih, što znači da se mogu prilagoditi različitim životnim uslovima i stilovima vlasnika.

Pored toga, pudlice su poznate po svom kovrčavom krznu koje ne izaziva alergije, što ih čini odličnim izborom za ljude koji pate od alergija. Takođe, pudlice ne linjaju previše, pa nema puno dlačica koje se šire po kući.

Konačno, pudlice su poznate po svom prelepom izgledu. Njihovo krzno može biti u različitim bojama i teksturama, što znači da se mogu prilagoditi različitim estetskim preferencijama. Sve ove karakteristike čine pudlicu omiljenom vrstom pasa među mnogim ljudima širom sveta.

Možda vas zanima....