rad_od_kuce_coolerka

Sedam Najvažnijih Trendova U Digitalnom Marketingu Za 2023. Godinu

by Coolerka

Do sada ste sigurno već čuli za digitalni marketing, ali važno je da znate kako da ga na najučinkovitiji način iskoristite u svom poslovanju! Cilj digitalnog marketinga je da promoviše vaše proizvode i usluge putem raznih on-line kanala komunikacije kao što su: marketing na društvenim mrežama, marketing na internet pretraživačima, prije svega Google-u, email marketing itd. Ovaj način promocije vam pruža mogućnost da svoje proizvode i usluge prodajete preko interneta, a ne u prodavnici ili na pijaci. Ali znate li što je najbolje kod digitalnog marketinga i on-line prodaje? Možete raditi u pidžami i niko neće primetiti!😀

Šalu na stranu, digitalni marketing je važan alat za svakog preduzetnika koji želi uspeti u današnjem digitalnom svetu. Jer ako vaš posao nije prisutan online, postoji velika šansa da propustite puno poslovnih prilika.

Značaj digitalnog marketinga za preduzetnike

Digitalni marketing igra važnu ulogu u uspehu svakog poslovanja. Uzimajući u obzir da se sve više potrošača okreće online kupovini, preduzetnici ne smeju zanemariti važnost digitalnog marketinga u promociji svog poslovanja.

Kontinuirano praćenje trendova u digitalnom marketingu može pomoći preduzetnicima da ostanu konkurentni i privuku nove kupce. Na primjer, korištenje video sadržaja i influencer marketinga može pomoći preduzetnicima da se veoma brzo povežu s korisnicima i izgrade ili osnaže svoj brend.
Korištenje chatbotova i automatizacije može pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva i uštedi vremena i resursa.

Šta je najbolje kod digitalnog marketinga? Možete pratiti svoje rezultate u realnom vremenu! Možete precizno i u svakom trenutku videti koliko je uspešna vaša digitalna kampanja, koliko je ljudi kliknulo na vašu reklamu… To vam omogućava da prilagodite svoju marketinšku strategiju kako biste postigli što bolje rezultate.

Najvažniji trendovi u digitalnom marketingu

Kako biste zadržali svoje klijente, proširili poslovanje i ostali ispred konkurencije, važno je da bude informisani o najnovijim trendovima u digitalnom marketingu. Istražimo koji su to trendovi koji će dominirati u 2023. godini i na koji naćin ih možete iskoristiti kako bi pomogli svom brendu da ostane konkurentan u dinamičnom poslovnom okruženju.

Livestream sadržaj i video kratkog formata

Livestream sadržaj kao i video kratkog formata su postali veoma važni alati u digitalnm marketingu. Zašto je to tako? Upravo ova vrsta sadržaja se pokazala veoma efikasna u privlačenju korisnika, poboljšanju njihovog angažovanja i promociji brenda.

Livestream sadržaj omogućava brendovima da se povežu s potencijalnim kupcima u realnom vremenu. To stvara osjećaj interakcije i zajedništva, što je izuzetno važno za stvaranje dugoročne veze s kupcima. Uz to, Livestream sadržaj je odličan način za prezentaciju novih proizvoda, davanje saveta i edukacije.

Video kratkog formata, poput TikToka i Reelsa, postali su popularni zbog kratkog trajanja i zabavnog karaktera. U vremenu kada je jako teško zadržati pažnju korisnika, ova vrsta sadržaja često traje samo nekoliko sekundi, što ih čini savršenim za brzo konzumiranje. Preduzetnici koji koriste ovu vrstu komunikacije sa korisnicima, imaju priliku kreirati sadržaj koji je zabavan, edukativan i lako deljiv, što svakako ima pozitivan uticaj na jačanje brenda i ostvarenje poslovnih rezultata.

Veći fokus na korisničko iskustvo

Bez obzira na kvalitetu proizvoda ili usluge, ako korisnik doživi loše iskustvo s brendom, to će uticati na njegovo mišljenje o brendu i vrlo je verovatno da će potražiti alternativu.

Korisničko iskustvo je postalo jedan od ključnih elemenata u digitalnom marketingu. Na konkurentskom tržištu je nemoguće stavljati akcenat samo na prodaju proizvoda ili usluga, već se moramo fokusirati na stvaranje pozitivnog iskustva za korisnika u vezi našeg brenda.

Brendovi koji se fokusiraju na korisničko iskustvo često nude personalizovan pristup, brzu i jednostavnu komunikaciju i proces kupovine, kvalitetnu uslugu i podršku, kao i kreativne i zabavne načine za interakciju s kupcima.

Gemifikacija u digitalnom marketingu

Pojednostavljeno, gemifikacija predstavlja korištenje elemenata igre na web stranicama s ciljem povećanja angažmana i motivacije korisnika, Imajući u vidu da 80% vlasnika pametnih telefona igra mobilne igrice na svojim uređajima, logična je pojava gemifikacija kao novog trenda u digitalnom marketingu.
Primeri gemifikacije uključuju nagradne igre, kvizove, virtualno sakupljanje bodova, te druge interaktivne oblike zabave i angažmana za korisnike.

Primena gemifikacije u digitalnom marketingu može pomoći brendovima u stvaranju pozitivnog korisničkog iskustva, povećanje lojalnosti kupaca a sami tim i povećanje prodaje.

Zaposleni kao influenseri

Zaposleni kao influenceri predstavljaju novi trend u digitalnom marketingu. Umesto da angažuju vanjske saradnike za promociju svojih proizvoda i usluga, kompanije mogu da koriste svoje zaposlene kao influencere.

Važno je da kompanija proceni kapacitete i odabere zaposlene koji su aktivni na društvenim mrežama i imaju značajan broj pratioca. Važno je da se zaposleni osećaju ugodno u ovoj ulozi ali i da imaju dovoljno slobode u kreiranju sadržaja.

Najveća prednost korištenja zaposlenih kao influencera je ta što su oni već upoznati sa proizvodima ili uslugama kompanije i mogu ih predstaviti na način koji će biti relevantan i koristan za ciljnu publiku. Osim toga, zaposleni koji su dio ovakve kampanje mogu se osećati posebno, što može povećati njihovu motivaciju i produktivnost na radnom mestu.

Chatbotovi

Chatbotovi su programi koji koriste veštačku inteligenciju za razgovor s korisnicima i pružanje različitih usluga. Mogu se integrisati na web stranicu ili društvene mreže kompanije.

Chatbotovi mogu biti vrlo korisni za kompanije jer mogu pomoći u automatizaciji određenih poslova, poput odgovaranja na uobičajena pitanja ili prikupljanja podataka od korisnika. Također, mogu pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva, jer korisnicima pružaju odgovore u stvarnom vremenu, bez potrebe za čekanjem na odgovor putem e-pošte ili telefonskih poziva.

Iako korištenje chatbotova može biti vrlo efikasno i korisno, važno je osigurati da su chatbotovi dobro integrisani u postojeću marketinšku strategiju kompanije. Također, važno je osigurati da chatbotovi imaju dovoljno razumevanja i sposobnosti za rešavanje problema korisnika, kako bi se osiguralo pozitivno korisničko iskustvo.

Umetna inteligencije (AI) u digitalnom marketingu

Umetna inteligencija (AI) igra sve veću ulogu u digitalnom marketingu. To je zato što AI omogućuje marketinškim stručnjacima da brže i efikasnije obrađuju velike količine podataka, te da prilagođavaju marketinške kampanje prema ciljnoj grupi ili grupama potencijalnih korisnika proizvoda/usuga. Probaćemo na jednostavnom primeru objasniti kako Veštačka inteligencija funkcioniše u praksi:

Zamisli da si kuhar u restoranu, i trebaš osmisliti jelovnik za 50 različitih jela. Uz to, svako jelo mora biti personalizovano za svakog gosta. To zvuči kao nemoguća misija, zar ne?

I tu umetna inteligencija (AI) dolazi do izražaja. AI je poput vernog pomoćnika koji te oslobađa od rutinskih zadataka i omogućuje ti da se fokusiraš na kreativni dio posla – pripremanje ukusnih jela!

AI može analizirati različite podatke o gostima, kao što su alergije, prehrambene navike i ukusi, te tako kreirati personalizovana jela koja će se svideti svakom gostu. Veštačka inteligencija također može preporučiti sastojke koji najbolje idu zajedno, čime se može poboljšati kvaliteta hrane i dovesti do većeg zadovoljstva gostiju.

U digitalnom marketingu, AI može raditi na sličan način. Može analizirati podatke o navikama korisnika, njihovoj aktivnosti na društvenim mrežama i drugim online platformama, te tako stvarati personalizovane marketinške kampanje koje će se svideti svakom pojedinom korisniku.

Korištenje virtualne i proširene stvarnosti u marketinškim kampanjama

Korištenje Virtualne stvarnosti (VR) omogućava korisnicima da u potpunosti postanu dio virtualnog sveta, dok proširena stvarnost (AR) kombinuje stvarni svet s virtualnim elementima. Korištenje virtualne i proširene stvarnosti u marketinškim kampanjama postaje sve popularnije među kompanijama.

Ove tehnologije mogu biti vrlo efikasne jer omogućuju kompanijama da svoje proizvode ili usluge predstave pomoću interaktivnog i privlačnog sadržaja koji će privući pažnju postojećih i potencijalnih kupaca.

Zaključak

U ovom tekstu smo otkrili najnovije trendove u digitalnom marketingu za 2023. godinu.
Svaki od ovih trendova ima svoje prednosti i može biti iskorišten za poboljšanje korisničkog iskustva, povećanje prodaje i stvaranje dugoročnog i kvalitetnog odnosa s kupcima.
Kao preduzetnik, važno je biti svestan ovih trendova, istražiti ih, prilagoditi i primeniti u skladu sa potrebama i ciljevima vašeg biznisa.

Ukratko, digitalni marketing nije samo trend – to je važan alat za svakog preduzetnika koji želi uspeti u ovom digitalnom dobu. Ako je vaš san da radite u pidžami, ko zna, možda će vam digitalni marketing pomoći da ostvarite svoj san!😀

Možda vas zanima....