Šta Su Emocije – 7 Jednostavnih Načina Da Upravljate Emocijama

by Coolerka

Šta su emocije? Pozitivne ili negativne, emocije su sastavni deo našeg života. One oblikuju naša iskustva i utiču na našu svakodnevnu interakciju sa svetom oko nas. Svaki dan se suočavamo sa različitim situacijama koje zahtevaju od nas da upravljamo svojim emocijama. Lakše reći, nego učiniti. 😇

Emocije imaju važnu ulogu u našem životu, jer nam pomažu da se nosimo sa okolinom, procenjujemo različite situacije, izražavamo sebe i ostvarujemo socijalne veze. Emocije mogu biti i pokretači motivacije, uticati na naše pamćenje, učenje i donošenje odluka.

Šta su emocije

Emocije su tvoja osećanja. To su načini na koje se osećaš u različitim situacijama. Na primer, možeš se osećati srećno, tužno, ljuto ili uplašeno. Emocije su kao tvoj unutrašnji kompas koji ti pokazuje kako se osećaš u vezi sa nečim.

Važno je da znaš da su emocije deo tebe i nisu ni dobre ni loše. One ti samo pomažu da shvatiš kako se osećaš u određenoj situaciji.

Dobro je znati da upravljanje emocijama zahteva veštinu koja se može naučiti i razviti ali i da postoje načini kako da efikasno upravljate svojim emocijama, posebno u situacijama kada je potrebno doneti neke važne odluke.

Kako da upravljate emocijama kada donosite odluke?

Na kraju života ljudi vrlo često žale zbog stvari koje nisu uradili. Ovakva razmišljanja su posljedica loših odluka ili odluka koje nisu uopšte donesene. Da bi doneli prave odluke neophodno je da imamo veliku dozu samopouzdanja i da verujemo u njihovu ispravnost.

Evo 7 jednostavnih saveta kako da upravljate svojim emocijma  kako bi doneli odluke zbog kojih nikada nećete požalili:

1. Napravite “korak unatrag”

Morate naučiti da prepoznate i razumete svoje emocija. S obzirom da su fizičke reakcije emocionalno povezane, neophodno je da odvojite vrijeme za otkrivanje reakcija koje imate na neke od svojih emocija. Ovo je neophodno kako bi ste napravili distancu pri donošenju važnih odluka.
Ovaj  dio našeg mozga odgovoran je za rasuđivanje a za pravilno rasuđivanje neohodno je da se na momente distancirate od problema i prevelikih emocionalnih reakcija.

2. Dišite

Naučite duboko disati. To će omogućiti ponovno aktiviranje vašeg prefrontalnog korteksa, koji omogućava bolju kontrolu nad ljudskim emocijama. Na ovaj način neće doći do reakcija na događaje koji uzrokuju negativne emocije. 
Napravite vežbu dubokog disanja najmanje 15 minuta. Nevjerojatno je kako možete uvežbati da nikada ne reagujete, bez obzira na situaciju. Ukoliko imate mogućnost neka prođe bar 24 časa prije nego što donesete odluku o određenoj stresnoj situaciji.

3. Fokusirajte se

Jednom kada ste u prefrontalnom korteksu, stavite jednu ruku na trbuh, u predelu vaših creva, a drugu ruku na svoje srce, i odvojite vrijeme za slušanje. Ta dva dijela tela su dva glavna središta vibracija i emocija. Zato je važno slušati i obraćati pažnju na njih. Cilj ove vježbe je postati svjestan rada svog stomaka i srca.

Ono što trebate zapamtiti je da jedina osoba kojoj trebate vjerovati ste vi.

Praktikujući ovu vježbu, jedna stvar će postati vrlo jasna: vaš stomak i srce će vam reći šta osjećate vezano za odluku koju trebate donijeti: nemir ili spokoj.

Za ispravnu odluku važno je da vam srce i stomak poručuju isto.

Život je stvar izbora, a svaki vaš izbor čini vas.

John C. Maxwell

4. Identifikujte istine

Važno je znati da li je vaša nervoza rezultat neistine ili žaljenja  koju ste sami izrekli.  Neistine ili samosaželjenje mogu pojačati negativne  emocije koje će loše uticati na proces donošenja odluka. 

Prestanite misliti da ste nesretni, da ste u lošoj situaciji, da je vaš život neuspeh ili da ste žrtva.

5. Postanite svesni svojih emocija umesto da ih izbegavate

Da biste postali svjesni svojih emocija, morate naučiti “razgovarati” sami sa sobom o tome šta osećate i šta proživljavate. 
Postavite sebi pitanja: Kako ste se osećali kada ste posljednji put radili ovu vježbu?
Da li ste se osećali bolje? Šta ste odlučili učiniti sa onim što Vas čini nezadovoljnim?
Tako ćete biti puno bolji u razumevanju i prihvaćanju vaših emocija.

6. Budite što je moguće “prisutniji”

Nema smisla razmišljati i fokusirati se na velike događaje koji se dešavaju oko vas. Umesto toga, skoncentrišite se na sadašnji trenutak, bez analize događaja. Odlučujte na na osnovu svojih emocija, a ne događaja. Budući da ste više “prisutni” bolje ćete osećati i razumeti svoje emocije.

7. Neka vaše emocije budu vaši prijatelji

Svaka vaša emocija govori vam kroz fizičke i fiziološke reakcije koje stvaraju u vama. Pogledajte na koji način vaše emocije utiču na vas. Samo ako ih pažljivo slušate, razumete i koristite, možete upravljati svojim emocijama.

Još neke situacije u kojima je važno da upravljamo emocijama

Svaki dan se suočavamo sa različitim situacijama koje zahtevaju od nas da efikasno upravljamo svojim emocijama. Evo nekoliko primera situacija u kojima je važno primeniti veštine upravljanja emocijama:

Pročitajte još: Divno Je Kad Žena Ima Petlju…

  1. Konfliktne situacije: Kada se nađemo u konfliktu sa nekim, emocije poput besa, frustracije ili tuge mogu preplaviti naš um. Upravljanje emocijama u tim trenucima može nam pomoći da ostanemo smireni i sačuvamo jasno razmišljanje. Time ćemo biti sposobni da konstruktivno rešavamo konflikte, umesto da se prepustimo impulsivnim ili agresivnim reakcijama.
  2. Stresne situacije: Svakodnevni stres može izazvati različite emocije poput anksioznosti, straha ili očajanja. Upravljanje emocijama u stresnim situacijama može nam pomoći da održimo emocionalnu ravnotežu i efikasnije se nosimo sa izazovima. Tehnike kao što su duboko disanje, meditacija ili vežbanje mogu nam pomoći da smanjimo stres i smirimo um.
  3. Poslovni odnosi: Na radnom mestu često se susrećemo sa izazovima kao što su visok pritisak, zahtevi klijenata ili timski konflikti. Upravljanje emocijama nam pomaže da ostanemo fokusirani, produktivni i sposobni da efikasno komuniciramo sa kolegama. Razumevanje sopstvenih emocija i empatija prema drugima omogućavaju nam da izgradimo zdrave radne odnose i rešimo probleme na konstruktivan način.
  4. Lični odnosi: Emocije igraju važnu ulogu u našim ličnim odnosima. Upravljanje emocijama nam omogućava da izražavamo ljubav, saosećanje i radost prema voljenima, ali takođe nam pomaže i da se nosimo sa izazovima kao što su ljutnja, razočaranje ili ljubomora. Razumevanje i kontrola naših emocija omogućavaju nam da održimo zdrave i harmonične odnose sa drugima.

Upravljajte svojim emocijama…

Upravljanje emocijama je veština koja ti pomaže da živiš zadovoljniji i ispunjeniji život. Kroz razumevanje sopstvenih emocija, prihvatanje ali i primenu tehnika kao što su disanje i fokus na sadašnji trenutak, možeš efikasno upravljati svojim emocijama u različitim situacijama.

Bitno je da naučiš šta su emocije ali i da prepoznaš svoje emocije i razumeš zašto se javljaju. Na taj način, možeš bolje da se brineš o sebi i da se nosiš sa svakodnevnim izazovima.

Možda vas zanima....