sta_za_dorucak_coolerka

Šta Za Doručak – Brz i Zdrav Doručak Ispod 400 Kalorija

by Coolerka

Frka, trka a često i panika…..Tako počinje dan većine žena u ovom ludom, modernom dobu! U tom opštem haosu, ko još stigne misliti na doručak😏. A doručak nije samo obrok, doručak služi kao pokretač našeg organizma, pruža nam potrebnu energiju za početak dana i ima brojne pozitivne efekte na naše zdravlje. Doručak pruža našem organizmu potrebnu energiju kako bismo započeli dan na pravi način.

Nakon noćnog posta, telu je potrebno gorivo da bi pravilno funkcionisalo i obavljalo svakodnevne aktivnosti. Doručak obezbeđuje energiju za naš mozak i mišiće, pomaže nam da budemo fokusirani i produktivni tokom jutra.

Zašto je doručak najvažniji obrok u toku dana

Doručak je važan u ishrani iz nekoliko ključnih razloga:

 1. Daje energiju za početak dana: Nakon noćnog posta, našem organizmu je potrebno gorivo kako bi započeo dan. Doručak pruža hranljive materije i energiju koja nam omogućava da budemo aktivni, fokusirani i produktivni tokom jutra.
 2. Poboljšava koncentraciju: Doručak ima pozitivan uticaj na naš mozak. Pravilno izabrani sastojci, kao što su proteini, vlakna i zdrave masti, pružaju mozgu hranljive materije koje su ključne za poboljšanje koncentracije, pažnje i kognitivnih funkcija.
 3. Podstiče zdrave prehrambene navike: Redovno doručkovanje može podstaći zdrave prehrambene navike tokom dana. Osobe koje redovno doručkuju često imaju manje šanse da preteruju sa unosom hrane tokom ostatka dana i da se okreću nezdravim grickalicama.
 4. Pomaže u kontroli telesne težine: Doručak može pomoći u održavanju zdrave telesne težine. Osobe koje doručkuju obično imaju manje šanse da pate od prekomerne težine ili gojaznosti, jer doručak pomaže u regulaciji apetita i osećaju sitosti.
 5. Povećava nivo energije i ubrzava metabolizam: Unos hrane ujutru podstiče rad metabolizma. Ovo je posebno važno za ljude koji su fizički aktivni ili imaju intenzivne dnevne obaveze.
 6. Održava balans šećera u krvi: Doručak sa složenim ugljenim hidratima i proteinima pomaže da se održi stabilan nivo šećera u krvi, što je važno za održavanje energije i izbegavanje naglih promena raspoloženja.

Ukratko, doručak je važan obrok koji nam pruža potrebnu energiju i hranljive sastojke za početak dana. Redovno doručkovanje može imati pozitivan uticaj na naše zdravlje, fizičke performanse i opšte blagostanje. Zato je važno da se posvetimo pravljenju zdravih i hranljivih izbora za doručak kako bismo osigurali da naš organizam bude na pravom putu od samog početka dana.

Pročitajte još: Samopouzdanje Ili Lepota – Šta Ga Privlači?

Koje su preporučene kalorije za doručak?

Preporučene kalorije za doručak zavise od individualnih potreba, ciljeva, nivoa aktivnosti i telesne građe. Međutim, možete uzeti u obzir približno 20-25% ukupnog dnevnog unosa kalorija za doručak.

Preporučeni unos kalorija za doručak varira u zavisnosti od individualnih potreba, nivoa fizičke aktivnosti, težine, visine i drugih faktora. Takođe, preporučeni unos kalorija može se razlikovati i prema ciljevima pojedinca, kao što su održavanje telesne težine, mršavljenje ili povećanje mišićne mase.

Opšte smernice prema Američkom udruženju za srce (AHA) sugerišu sledeće:

 • Za muškarce: Preporučeni unos kalorija za doručak može se kretati između 300 do 600 kalorija, u zavisnosti od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa i ciljeva.
 • Za žene: Preporučeni unos kalorija za doručak može biti nešto manji, u rasponu od 250 do 500 kalorija, opet zavisno od ukupnih dnevnih potreba i ciljeva.

Važno je obratiti pažnju na kvalitet i raznovrsnost obroka, a ne samo na kalorije. Doručak treba sadržavati hranljive sastojke kao što su proteini, vlakna, zdrave masti i vitamini i minerali. Obratite pažnju na unos voća, povrća, integralnih žitarica, proteina (npr. jaja, jogurt, orašasti plodovi) i zdravih masti (npr. avokado, maslinovo ulje).

dorucak_ispod_400_kalorija_coolerka


Top 10 ideja za zdrav doručak ispod 400 kalorija

Užurban tempo modernog načina života, jutarnja jurnjava može nas često ostaviti bez ideje i vremena za pripremu doručka. Ponekad je tako lako preskočiti prvi obrok u danu, misleći da ćemo na taj način uštedeti dragoceno vreme. Međutim, ovaj obrok je od velike važnosti za naše zdravlje i produktivnost tokom dana, i zato evo nekoliko ideja kako da obezbedite brz, zdrav i lagan početak dana sa doručkom ispod 400 kalorija:

 1. Ovsena kaša sa voćem: Oko 300-350 kalorija (1/2 šolje ovsenih pahuljica, 1 šolja bademovog mleka, 1 banana, 1/2 šolje jagoda, cimet).
 2. Grčki jogurt sa bademima i medom: Oko 250-300 kalorija (1 šolja grčkog jogurta, 1/4 šolje badema, 1 kašika meda).
 3. Integralni tost sa avokadom i jajima: Oko 350-400 kalorija (2 kriške integralnog tosta, 1/2 avokada, 2 kuvana jajeta).
 4. Voćni smoothie: Oko 250-300 kalorija (1 banana, 1 šolja jagoda, 1 šolja bademovog mleka, 1 kašika lanenih semenki).
 5. Pahuljice od banane: Oko 350-400 kalorija (1 zrela banana, 1/2 šolje ovsenih pahuljica, 1 kašika suvog voća po izboru, cimet).
 6. Sendvič sa humusom i povrćem: Oko 300-350 kalorija (2 kriške integralnog hleba, 2 kašike humusa, seckano povrće po izboru).
 7. Jogurt sa granolom i voćem: Oko 300-350 kalorija (1 šolja grčkog jogurta, 1/4 šolje granole, sveže voće po izboru).
 8. Kajgana sa povrćem: Oko 250-300 kalorija (2 jajeta, seckano povrće po izboru).
 9. Kriška hleba sa kikiriki puterom i bananom: Oko 300-350 kalorija (2 kriške integralnog hleba, 2 kašike kikiriki putera, 1 banana).
 10. Mafini od jaja i povrća: Oko 300-350 kalorija (2 jajeta, seckano povrće po izboru).

Važno je da znate da kalorijske vrednosti mogu varirati u zavisnosti od tačnih sastojaka i količine koju koristite u svakoj od ovih ideja za doručak.

Ovi recepti su samo neke ideje za zdrav doručak. Slobodno eksperimentišite i prilagođavajte ih prema svom ukusu i prehrambenim potrebama.

Ne preskačite doručak

Doručak igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti. Pravilno izabrani sastojci za doručak mogu pružiti organizmu potrebnu energiju, poboljšati koncentraciju, podržati zdravu telesnu težinu, poboljšati prehrambene navike i jačati imuni sistem. Neka doručak postane vaša svakodnevna navika!

Možda vas zanima....