biznis_trendovi_coolerka

Top 8 Poslovnih Trendova Koji će Nastaviti da Dominiraju u 2023

by Coolerka

Već na samom početku 2023 godine smo mogli videti da će ova godina biti veoma izazovna za preduzetnike usled brojnih faktora koji negativno utiču na poslovni ambijent na globalnom nivou.

Dok nastavljamo da izlazimo iz pandemije i prilagođavamo se novoj normalnosti, preduzeća otkrivaju nove načine da napreduju na tržištu koje se stalno menja.

Ako ste preduzetnik ili to nameravate postati, vrlo je važno da budete svesni činjenice da modeli poslovanja prije deset, pet ili čak tri godine nisu isti kao danas.

Verovatno znate da u uslovima globalnog tržišta ima mesta za sve, ali činjenica je da treba savladati mnogo izazova da bi ste postali konkurentni i došli na vrh.
Da bi ste tamo i ostali vrlo je važno da pratite svetske trendove u obastima moderne tehnologije i inovacija.

Šta se to najnovije dešava kada su poslovni trendovi u pitanju, koji od ovih trendova će dominirati u ovoj ali i u narednim godinama.

Istraživala sam i za vas izdvojila 8 najvažnijih trendova koji će oblikovati poslovni ambijent u 2023 godini:

Ubrzana Digitalna transformacija

Digitalna transformacija je već nekoliko godina ključni trend u poslovnom svetu, ali se očekuje da će se taj trend ubrzati u 2023. godini. Digitalna transformacija podrazumeva integraciju digitalnih tehnologija u sve aspekte poslovanja, kako bi se poboljšala efikasnost, produktivnost i konkurentnost.

U 2023. godini očekuje se da će kompanije sve više koristiti digitalne alate za upravljanje poslovnim procesima, marketingom, prodajom, upravljanjem ljudskim resursima i još mnogo toga. Automatizacija poslovnih procesa, umetna inteligencija i mašinsko učenje bit će ključni faktori u ovom ubrzanom procesu digitalne transformacije.

Kompanije koje uspešno provedu digitalnu transformaciju imaju priliku postati inovativne, fleksibilne i agilne. Mogu brže reagovati na promene na tržištu i zadovoljiti potrebe svojih kupaca na efikasan način.

Međutim, digitalna transformacija također nosi sa sobom i izazove, kao što su visoki troškovi implementacije, nedostatak stručnjaka za digitalne tehnologije i potencijalna nesigurnost podataka. Stoga, firme koje žele usešno sprovesti digitalnu transformaciju moraju pažljivo planirati strategiju implementacije.

Povećana upotreba umetne inteligencije i automatizacije

Umetna inteligencija (AI) i automatizacija već nekoliko godina transformišju poslovno okruženje. U 2023. godini, očekujemo da će kompanije nastaviti implementirati ove tehnologije kako bi pojednostavili svoje operacije, povećali učinkovitost i smanjili troškove. Od chatbotova i virtualnih asistenata do algoritama mašinskog učenja. Jedno je sigurno, AI i automatizacija imaju sve veću ulogu u poslovnom svetu.

Porast rada na daljinu

Pandemija COVID-19 prisilila je mnoge kompanije da usvoje politike rada na daljinu, a ovaj trend se nastavlja i u 2023. godini. Uz pomoć naprednih alata za saradnju i platformi za komunikaciju, rad na daljinu postao je lakši i učinkovitiji nego ikad pre. Kao rezultat, firme otkrivaju da im rad na daljinu može pomoći u privlačenju i zadržavanju talentovanih radnika bez obzira gde se oni nalaze, smanjivanju troškova i povećanju produktivnosti.

Fokus na održivosti i društveno odgovornom poslovanju

Kako potrošači postaju sve više svesni svog uticaja na okolinu, kompanije sve više sve više pažnje poklanjaju usvajanju koncepta održivog i društveno odgovornog poslovanja. U 2023. godini, očekujemo da će fokus kompanija ostati na usvajanju i kontinuiranom unapređenju društveno odgovornog poslovanja u svojim poslovnim procesima, razvoju proizvoda i marketinškim aktivnostima.

Pročitajte još: Sedam Najvažnijih Trendova U Digitalnom Marketingu Za 2023. Godinu

Povećana upotreba blockchain tehnologije

Još jedan trend koji se očekuje u poslovnom svetu u 2023. godini je povećana upotreba blockchain tehnologije. Blockchain je tehnologija koja omogućava sigurno i transparentno deljenje podataka među korisnicima, bez potrebe za posrednicima ili centralnim autoritetima.

U poslovnom svetu, blockchain se sve više koristi za različite svrhe, poput digitalne identifikacije, skladištenja podataka, upravljanja lancima distribucije, finansijskih transakcija i još mnogo toga. Prednosti koje blockchain nudi su transparentnost, sigurnost, efikasnost i decentralizacija.

Blockchain također može biti koristan u smanjenju troškova poslovnih procesa, poboljšanju sigurnosti i zaštiti podataka, kao i u poboljšanju saradnje među partnerima i dobavljačima.

U 2023. godini se očekuje da će sve više kompanija prepoznati prednosti koje blockchain nudi i početi ga integrisati u svoje poslovne procese. Kao preduzetnik ili menadžer, važno je biti upoznat s ovim trendom i razmotriti načine na koje blockchain može poboljšati vaše poslovanje.

Povećana upotreba digitalnih valuta i e-trgovine

Digitalne valute, kao što su Bitcoin i Ethereum, i dalje su popularne među ulagačima, ali u 2023. godini očekuje se da će se njihova upotreba proširiti i na poslovni svet. Uvećat će se broj kompanija koje će prihvatati digitalne valute kao oblik plaćanja, dok će e-trgovina nastaviti rasti kao način na koji firme vrše prodaju svojih proizvoda i usluga online.

Roboti preuzimaju sve veći broj poslova

Industrija veštačke inteligencije nastavlja s rastom i imaće značajan uticaj na globalnu ekonomiju u narednim godinama.
Svakodnevno čujemo nove informacije o primeni robota i drugih softvera za veštačku inteligenciju (AI) u različitim vrstama poslovnih procesa.
Najnovijih podaci McKinsey Global Instituta pokazuju da bi do 2030. godine automatizacija mogla oduzeti do 30% poslova koje radnici trenutno obavljaju.
Neki od poslova za koja istraživanja pokazuju da bi mogla delomično ili u potpunosti biti zamenjena robotima su: taksisiti, dostavljači, magacinski radnici, telemarketari, različite vrste administrativnih poslova i sl.

Povećana usmerenost na korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo (UX) igra ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju klijenata. U 2023. godini, očekujemo da će firme staviti još veći naglasak na UX u svojim proizvodima, uslugama i digitalnim platformama. Od personalizovanih iskustava do brzog i jednostavnog procesa kupovine, firme će se takmičiti u tome koja će kupcima pružiti najbolje korisničko iskustvo.

Zašto su vam potrebne ove informacije?

Odgovor na ovo pitanje pre svega zavisi od pozicije u kojoj se trenutno nalazite. Ako imate izgrađen biznis, razmislite o tome na koji načina vam ovi trendovi mogu pomoći u unapređenju istog.

Ako razmišljate o pokretanju posla, razmislite na koji način upotrebom pomenutih tehnologija, možete od samog starta graditi odnos sa krajnjim korisnicima i na ovaj način kreirajte nove potrebe i želje, koje će upravo vaša firma moći zadovoljiti.

U svakom slučaju, poslovni trendovi se kontinuirano mjenjaju. Budite u toku, u skladu sa mogućnostima i potrebama vašeg biznisa, iskoristite sve prednosti koje one donose.

Ukratko, ovi trendovi predstavljaju ključne izazove i prilike koje kompanije trebaju shvatiti i na koje trebaju odgovoriti. Kompanije koje budu u mogućnosti iskoristiti ove trendove na kreativan i učinkovit način, ostvariće značajnu prednost u dinamičnom i sve zahtevnijem poslovnom okruženju.

Možda vas zanima....